Aanschaf pup: Bent u geschikt voor een hond?

Het aanschaffen van een pup dient een weloverwogen beslissing te zijn. Niet iets wat in één dag besloten kan worden. U zult zich vooraf goed moeten informeren wat het houden van een hond inhoudt en betekent. Alvorens u gaat zoeken naar een nest jonge hondjes vraagt u zich eerst het volgende af:

 • Bent u bereid de hond vanaf het moment dat hij in huis komt tot de dag dat hij overlijd goed voor hem te zorgen?
 • Bent u bereid de hond elke dag, 365 dagen per jaar, minstens 3 maal daags uit te laten? Ook als het regent en u het even druk heeft?
 • Bent u bereid tijd en energie te steken in de opvoeding welke vooral het eerste jaar een flink beslag op u zal leggen?
 • Weet u zeker dat er in uw gezin niemand allergisch is voor hondenharen?
 • Beseft u dat een hond kan zorgen voor veel haren en vuil in uw woning en dat u dus vaker zult moeten schoonmaken?
 • We hebben nu nog tijd voor een hond, maar over 10 jaar ook?
 • Op welke kosten moet ik rekenen? Denk aan kosten voor voeding, speeltjes, opvang en dierenartskosten.
 • En als we niet ruim bij kas zitten kunnen we ons dan niet beter verzekeren tegen onvoorziene uitgaven?

Het klinkt misschien cliché maar het moet toch gezegd:”bezint eer ge begint”. Alle asielen zitten vol met afgedankte honden. Voor de aanschaf van een pup is het belangrijk van te voren over dit soort zaken goed na te denken.

Welke pup moet u nemen?

Ten eerste zult u moeten beslissen of u een reu of een teefje wilt. Soms is er daar maar 1 van in het nest en dan is de keus snel gemaakt. Heeft u echter een ruimere keuze dan kan dit best moeilijk zijn. Adviezen als “neem de pup die als eerste naar u toekomt” zijn nergens op gebaseerd, dit zijn vaak toevalstreffers. Wij kunnen u hier ook goed in adviseren aangezien wij de pups gedurende 8 weken elke dag meemaken. Wij kunnen u vertellen welk hondje wat rustiger is, welke wat wilder, welke de kat uit de boom kijkt of welke haantje de voorste is.

De pup mag bij een leeftijd van 8 weken met u mee naar huis. Een hondje jonger dan 7 weken heeft nog hard zijn moeder en nestgenootjes nodig om van te leren. Pups die te jong geplaatst zijn leveren als ze ouder zijn vaak problemen op het gebied van hyperactiviteit, verlatingsangst en het onvoldoende ontwikkelen van een bijtrem.

Als u geen of weinig ervaring heeft met honden, adviseren wij u om zich (voordat de pup in huis komt) te verdiepen in het hele opvoedingsproces van pups. Lees boeken, bekijk internetsites en bezoek hondenscholen waar puppycursussen worden gegeven. U kunt ook diverse adviezen toepassen die op deze site genoemd staan.

U heeft de pup in huis, wat nu?

Geef uw nieuwe familielid direct een eigen plekje in de vorm van een bench of een fijne mand

 • De eerste dagen is het goed hetzelfde voer als dat van de fokker te geven. Wilt u van voeder wisselen dan kunt u dat het beste geleidelijk doen, anders gaat de pup heel erg aan de diaree.
 • Denk om de veiligheid in en om het huis. Maak uw huis puppy-proof. Pups vinden het heerlijk om te kauwen, dus kunt u er maar beter voor zorgen dat de kabels ed. buiten bereik liggen.
 • Voor de tuin en de uitlaatplek geldt: hekken sluiten zodat de hond niet kan ontsnappen, oppassen voor vergif, klemmen, vijvers en grote hoogte verschillen.
 • Pups vinden hondenspeeltjes fantastisch, zorgt u er wel voor dat u speeltjes uitzoekt waar ze zich niet in kunnen verslikken.
 • Als de pup thuis komt moet u direct beginnen met de zindelijkheid training. Laat de pup ook meteen kennis maken met andere huisgenoten en andere huisdieren. Denk er wel aan dat u de pup tijd geeft om te wennen.
 • Ga niet te hardhandig met uw pup om. Het geraamte van uw pup bestaat uit zacht kraakbeen. Te wild stoeien kan schade aanrichten die niet meer te herstellen is (denk aan HD). Het eerste levensjaar van de pup mag u geen lange wandelingen met de hond maken. De leeftijd in weken kan een richtlijn zijn voor het aantal minuten dat de pup achter elkaar kan lopen. Neem de hond het eerste jaar beslist niet mee aan de fiets en laat hem ook geen trappen lopen.
 • Tenslotte: voedt de pup op met zachtheid doch correct. U bent de baas maar u moet wel consequent blijven, wat één keer mag – mag altijd; wat één keer niet mag – mag nooit. Wij raden te streng opvoeden ten zeerste af.

Bakerspraatjes en “gouden tips”

U zult snel erachter komen dat als u een puppy in huis heeft, u (ongevraagd) allemaal adviezen en tips gaat krijgen van mensen. Iedereen weet er ineens alles van of heeft wel eens gehoord of gelezen dat zus of zo heel goed werkt. Nu zullen hier best goede tips tussen kunnen zitten maar het kunnen ook zeer achterhaalde adviezen zijn.
Hier een opsomming van achterhaalde en ouderwetse adviezen die uw pup schade kunnen toebrengen.

 • Een pup maak je zindelijk door hem met de neus door de ontlasting te halen.
 • Een pup straf je door hem aan zijn nekvel op te pakken en stevig te schudden.
 • Een pup straf je door hem een tik op zijn neus te geven.
 • Een pup leer je alleen blijven door hem ’s nachts gewoon te laten gillen en janken als hij alleen zit.

Als u problemen ervaart met de opvoeding van uw pup raadpleeg dan een deskundig persoon. Op bijvoorbeeld de hondenschool of bij de gedragstherapeut.

Uw puppy de eerste dag en nacht

De grote dag is aangebroken: u mag uw pup op gaan halen! Hier heeft u al weken zo niet maanden naar uit gekeken en u bent er helemaal klaar voor!

Voor onderweg

Als u uw puppy op gaat halen neem dan een handdoek en een keukenrol mee voor het geval er ongelukjes gebeuren onderweg. Sommige pups willen nog wel eens overgeven als ze een tijdje in de auto moeten zitten of kunnen hun plas laten lopen.
Zorg ervoor dat u van de fokker een nestlapje meekrijgt. Dit is (handdoekje) wat een geruime tijd in het nest gelegen heeft en waar dus de geur van de moeder en de nestgenootjes aan zitten. Dit kan de pup later steun geven.

Als u uw pup opgehaald heeft en op de terugreis bent naar huis zorg er dan voor dat er iemand naast de pup zit. Of iemand houdt hem op schoot. Op deze manier zit hij niet helemaal alleen en heeft hij wat afleiding.

Eenmaal thuis

Wanneer u thuis aankomt met de pup zet hem dan gelijk neer op het plekje wat u voor hem in gedachte had. Deze plek moet rustig zijn zonder te afgelegen te zijn, want een hond wil graag het overzicht houden over de ruimte. Bijvoorbeeld in een hoek van de woonkamer in de buurt van uw zithoek. Op deze plek staat zijn mandje of ligt zijn kleed. Leg hier ook gelijk het nestlapje bij en de speeltjes die u voor hem heeft.

Laat hem rustig wennen

Nu zullen de meeste pups snel dat mandje weer uitstappen en die vreemde nieuwe omgeving gaan verkennen. Laat de pup dat in zijn eigen tempo doen. Laat hem even rustig rondkijken en rondsnuffelen. Ook al bent u en uw gezin nog zo opgewonden over het nieuwe gezinslid, geef de pup de tijd en de ruimte te wennen aan de nieuwe situatie. Voor kinderen kan dit erg moeilijk zijn aangezien deze graag gelijk willen spelen met het nieuwe hondje. Leg kinderen duidelijk uit dat de pup eerst moet wennen en zich thuis moet voelen voordat er gespeeld kan worden. Wanneer u de pup optilt doe dit dan niet aan de voorpoten. Laat de ellebogen van de pup steunen op uw lichaam en ondersteun de achterhand. Maak er geen gewoonte van uw pup steeds op te tillen.
Voor vrijwel alle pups is de overgang van de fokker naar een nieuw huis stressvol. De ene pup heeft hier meer last van dan de andere. Probeer uw pup af te leiden als hij onzeker is en het allemaal niet meer zo geweldig vindt.

De eerste nacht

De dag waarop u uw pup haalt vliegt meestal voorbij, u trekt de hele dag met hem op en het lijkt alsof hij al aardig gewent begint te raken. En dan komt het moment waarop u en de rest van het gezin naar bed toe gaan om te slapen. En dat betekent dus ook bedtijd voor de kersverse pup. Wat u kunt doen is de pup meenemen naar de slaapkamer en in zijn mandje/kleedje/doos/bench naast uw bed zetten. Hij is dan niet in een keer helemaal alleen. U bent vlakbij hem, hij kan u horen en ruiken en u kunt geregeld even uw hand in zijn mandje steken om hem te aaien en hem te laten weten dat u er nog bent.

De meningen over dit punt zijn nogal verdeeld, maar doe gewoon wat goed voor u voelt.

Voorkom paniek

Als u de pup namelijk gelijk helemaal alleen laat slapen in de woonkamer of keuken is de kans bijzonder groot dat er paniek uitbreekt bij de pup. Ineens is hij alleen, zijn moeder is er niet, zijn broertjes of zusjes zijn er niet en zijn nieuwe baasjes zijn ook ineens verdwenen. Het is dan wachten tot de pup gaat gillen en janken. Er werd vroeger nog wel eens geadviseerd om de pup dan gewoon te laten gillen “want daar leert hij van”.  Niet alleen is dit zeer dieronvriendelijk het levert ook een enorme breuk op in het stukje vertrouwen wat de pup in je had. Bovendien leert de pup met deze aanpak niet om rustig alleen te zijn en vol vertrouwen te gaan slapen maar hij leert dat gillen en janken niks oplevert. Niet echt een verstandige basis dus om een pup goed alleen te leren zijn.
De pup dus gewoon lekker meenemen naar de slaapkamer, daar laat u hem een nachtje of 4 a 5 slapen en dan verschuift u zijn mandje langzaam naar de plek die u voor hem in gedachte had. Een andere mogelijkheid is zelf beneden naast de pup gaan slapen en na een tijdje zelf weer richting slaapkamer gaan.

Een sterk vertrouwen

Het opbouwen van een solide vertrouwensband is enorm belangrijk bij een pup en door het alleen blijven verkeerd aan te leren kan dit een blijvende breuk opleveren. Een goede band met uw pup krijgt u door hem het gevoel te geven veilig te zijn bij u, maar tevens ervoor te zorgen dat u erg leuk bent, leuker dan al het andere. Speel dus veel met uw pup en moedig hem aan de wereld te ontdekken.

Puppy-uitzet

Wat heeft u allemaal nodig voordat u een pup aanschaft? Hieronder volgt een opsomming van zaken waar u aan moet denken voor u uw pup in huis haalt:

 • Een slaapplekje. Een pup heeft veel  rust nodig. Dat doet hij het liefst op een eigen vertrouwd slaapplekje. Zorg dus voor een plekje waar de pup zich op zijn gemak kan voelen. Over het algemeen is dat een “beschut” plekje met overzicht. Dit kan in een mand of een kleedje zijn, maar ook een kamerkennel of bench kan gebruikt worden. Er zijn prachtige rieten manden verkrijgbaar maar u kunt zich voorstellen dat dit heerlijk kauwmateriaal is voor een pup. Dergelijke manden kunt u dus beter aanschaffen als de hond wat ouder is.
 • Voerbak en waterbak. Stenen en roestvrijstalen bakken zijn goed schoon te maken alleen geven vaak nogal een hard geluid bij het omkiepen of schuiven ervan. Angstige pups kunnen hiervan erg schrikken. Dan is een plastic bak met nopjes aan de onderkant handiger.
 • Halsband en riem. Voor een pup heeft u alleen een goed halsbandje nodig (van leer of nylon bijvoorbeeld). Uw hond zal na enige tijd een nieuwe nodig hebben omdat hij/zij uit de halsband gegroeid is. Er zijn vele soorten riemen op de markt. Echte puppyriempjes zijn meestal maar 1 meter lang en hebben het nadeel dat een pup dus na een paar stappen al aan het einde van de riem is. En als u de pup niet aan wilt leren om te trekken aan de riem, komt u steeds stil te staan. Handiger is dus om gelijk een wat langere riem te nemen, zodat de pup wat meer bewegingsvrijheid heeft.
 • Kauwmateriaal. Dit is heel belangrijk. Pups kauwen, bijten en knagen namelijk graag. Zorg er dan dus ook voor dat er voldoende kauwmateriaal voor handen is. Kluifjes, kauwstaafjes, botten. Laat het ruimschoots aanwezig zijn en dat voorkomt dat ze op uw kostbare schoenen of meubels gaan knagen.
 • Speelgoed. Zorg voor speeltjes waar u samen mee kunt spelen en voor speeltjes waar de pup alleen mee kan spelen. Flostouwen zijn erg handig om samen trekspelletjes mee te doen, maar trek niet te hard want dat is slecht voor de tandjes en dan kan het gebit scheef komen te staan. Piepbeestjes, balletjes, dummies, knuffels, kongs of activityballs zijn leuk voor de pup om zich zelf mee te vermaken. Let er op dat het kwalitatief goed speelgoed is, zeker voor sterke rottweilers die speeltjes al in een paar minuten kapot kunnen krijgen.
 • Dierenarts. Ga tijdig op zoek naar een dierenarts waar u zich prettig bij voelt. Tussen dierenartsen onderling kunnen er redelijke prijsverschillen voorkomen.
 • Puppycursus. Uiteraard gaat u met uw pup op cursus. Dit is niet alleen leuk voor de pup maar het is ook erg leuk voor u als eigenaar. Uw pup kan ervaringen opdoen met vreemde pups en mensen en u leert hoe u uw puppy kunt opvoeden tot een fijne huisgenoot. Ga tijdig op zoek naar een puppycursus en wacht niet te lang mee. U kunt al met een puppycursus beginnen vanaf 9 weken (na de tweede belangrijke enting).
Advertenties

One thought on “Aanschaf pup: Bent u geschikt voor een hond?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s