Basisregels voor opvoeding

Een nieuwe pup in huis halen is altijd een onvergetelijke belevenis. Maar het is van groot belang om de nodige informatie te hebben over de opvoeding. Het is tijdens de eerste maanden van zijn leven dat een pup de nodige ervaringen op moet doen om van een leuke pup een lieve en evenwichtige volwassen hond te worden. Als fokker vinden wij het dan ook heel belangrijk om de nodige tijd te besteden aan dit onderwerp. We beseffen heel goed dat eigenaren (meestal) niet onverschillig of onverantwoordelijk zijn, maar dat ze soms de nodige kennis missen om hun taak goed te vervullen.

Als u een pup hebt aangeschaft wordt er verwacht dat u een puppycursus gaat volgen, het liefst bij een hondenschool of vereniging met gediplomeerde instructeurs.

Uitgangspunt bij alle honden is dat u als roedelleider gaat en zult optreden. Als u de taak als roedelleider gaat verwaarlozen zal de hond dit gaan overnemen met als gevolg dat de hond kan gaan dreigen, grommen en bijten om zijn positie te waarborgen. De hond lijkt misschien niet meer op de wolf, maar in zijn oergedrag is er nog een nauwe verwantschap. Een goede roedelleider is duidelijk, eerlijk en consequent, misschien streng maar rechtvaardig en er zijn voor de hond duidelijke regels.

Hoe doen we dat dan, die rangorde bevestigen?

Er zijn hier voor verschillende mogelijkheden zoals: gehoorzaamheidoefeningen, borstelen, voorop lopen, bepalen wanneer er gespeeld wordt en zelf  het spelen altijd beëindigen en winnen, als eerste eten, hand over de snuit leggen, over de hond gaan staan, de hond niet op de bank, bed of stoelen laten, als eerste de deur uit gaan, hond hoort opzij te gaan voor de baas. Je hoeft niet altijd streng te zijn, een roedellijder kan zich ook wel eens een wat losse houding permitteren zonder dat zijn leidersschap in gevaar komt.

Als je een hond hebt die niet dominant is dan zullen dit soort dingen geen probleem zijn en ook bij dominante honden hoeft dit geen probleem te zijn, maar het kan hierbij echter wel een probleem worden.

Goed communiceren met de hond

Het belang van de woorden

Een hond begrijpt heel weinig woorden. Als u bijvoorbeeld zegt: “Ik moet even weg Max, en je moet heel lief zijn tot ik terugkom”, dan begrijpt de hond enkel: “Bla bla bla … Max, bla bla bla…”. Maar waar de hond wel veel aandacht aan besteedt is de manier waarop u spreekt : uw houding, uw bewegingen, de toon van uw stem, uw gelaatsuitdrukking. Als u op een lieve manier tegen uw hond zegt dat hij stout is, zal hij heel blij reageren omdat hij dit als een beloning ziet. Maar als u met een brutaal handgebaar tegen de hond roept dat hij lief is, zal hij denken dat hij gestraft wordt.

Een ander voorbeeld dat vaak voorkomt : de hond probeert de dierenarts te bijten, waarop de eigenaar de hond in de armen neemt en met een zachte stem zegt : ” Max dat is niet flink, je bent stout”. De hond begrijpt de zin niet maar beschouwt de non-verbale taal (zachte stem, fysiek kontact) als een beloning. Dit zal hem de neiging geven om het een volgende keer weer te doen, wat net niet uw bedoeling is!

Het belang van de houding

Als u een commando geeft aan uw hond, moet u een houding aannemen die duidelijk laat zien dat u de baas bent: buig met uw lichaam voorover, een beetje over de hond heen; zet uw schouders wat opzij; kijk naar de rug van de hond en wees steeds zelfverzekerd (de hond kan heel goed inzien dat u twijfelachtig bent en zal er ook meteen profijt van trekken).

Houding om de hond uit te nodigen tot spelen: ga op uw hurken zitten, neem een warme stem aan en klap in je handen. U kunt deze houding bijvoorbeeld ook aannemen als uw hond niet naar u toe wil komen: neem dan de speelhouding in en beloon de hond als hij naar u toekomt door hem lief aan te spreken en hem overbodig te aaien. Straf hem zeker niet, zelfs niet als het een tijdje heeft geduurd voor hij naar u toe komt. Als u dit doet denkt de hond dat hij gestraft word omdat hij naar u toe komt.

Straffen en belonen

Ongewenst gedrag altijd negeren en gewenst gedrag altijd belonen. Een goede timing is essentieel, de beloning of straf moet op het juiste moment komen, d.w.z. binnen 1 tot 3 seconden.

Voorbeeld: Je komt thuis en de hond heeft aan de trap gegeten, je straft de hond en die denkt dat de straf te maken heeft met jou thuiskomen, een hond kan “schuldig” kijken maar hij reageert op de intonaties van je stem en niet de woorden die je zegt. Je kunt dit b.v. voorkomen door je hond in een bench te laten of zijn speeltjes/kluiven bij hem te leggen zodat hij niet aan de trap gaat kluiven, voorkomen is beter dan genezen.

Belonen

Belonen kan met een koekje, maar het kan ook anders. U kunt uw hond ook belonen door met een overdreven lieve stem tegen hem te praten en door hem te aaien en hem aan te kijken. Het is belangrijk om ongewenst gedrag niet te belonen (meestal wordt dit gedaan zonder het te beseffen). Bijvoorbeeld: Uw hond blaft om aandacht te trekken. In zo’n geval moet u de hond zeker niet aankijken, aaien of tegen hem praten. Dit zal door de hond worden gezien als een beloning. De beste manier van reageren is de hond volledig te negeren, dus niet aaien, niet aankijken en niet aanspreken. Pas als de hond stopt met blaffen mag u hem belonen.

Straffen

Ik zou graag de nadruk zetten op het feit dat belonen altijd veel effectiever is dan straffen. Als u echter toch moet straffen moet u dat doen op het ogenblik zelf dat de hond het ongewenst gedrag vertoont. Een hond onthoudt enkel het gedrag dat hij enkele minuten van tevoren heeft vertoont. Bijvoorbeeld: U komt thuis en de hond heeft in huis geplast. Straf de hond dan niet want hij beseft niet waarvoor hij gestraft word. Het beste is om hem te negeren. Breng de hond alvorens u alles opruimt naar een andere ruimte. Doe dit zonder iets tegen de hond te zeggen. Als u alles opruimt in bijzijn van de hond zal hij dit zien als een beloning. Als u echter thuiskomt en u betrapt de hond op heterdaad bij het plassen in huis, dan moet u de hond meteen straffen. U pakt de pup in zijn nekvel (dit doet hem geen pijn, maar heeft hetzelfde effect als een moeder die haar pups in het nekvel pakt) en schudt hem zachtjes heen en weer terwijl u luid “NEE” roept. Steek de pup niet met zijn neus in zijn urine want dit is niet hygiënisch en het heeft bovendien absoluut geen effect. Houd de hond zo vast tot hij rustig wordt (het kan de eerste keren een paar minuten duren, maar u moet het wel volhouden tot hij rustig wordt). Uit mijn eigen ervaring vind ik dat de beste manier om een hond evenwichtig op te voeden is om ongewenst gedrag te negeren en gewenst gedrag te belonen.

We straffen alleen om te voorkomen dat de hond in herhaling zal vallen. Immers we leren het gewenste gedrag aan door te belonen en dus te bekrachtigen. Beter 1 x goed straffen dan 10 x het half doen. Ook met straffen is het beter om wat anders te bedenken, een afleiding, ter voorkoming van het ongewenste gedrag.

Straffen kan met de stem, geluid (voor het schrikeffect), correctie door de riem (een ruk aan de lijn, moet wel een neerwaartse beweging zijn, kort en krachtig), knijpen als lijfelijke straf (je imiteert dan de nekbeet) en pletten (de hond wordt in een snelle beweging op zijn zij gelegd en tegen de grond gedrukt, negeren, zonder iets te zeggen corrigeren, geur, wegjagen.

Het gaat er niet om dat u de hond pijn doet maar om hem tot de orde te roepen (schrikeffect) zodanig dat hij het een volgende keer wel zal laten om het weer te doen.

Ook bij straffen gaat het om de juiste timing maar voorkomen is beter dan genezen!

Het spel

Het is belangrijk dat u als baasje het initiatief neemt om te gaan spelen. Bijvoorbeeld: U zit rustig op de bank uw krant te lezen en Spikey springt tegen u op met zijn balletje in zijn bek. In zo’n geval moet u de hond negeren en absoluut geen aandacht aan hem besteden. Als hij na enkele minuten ophoudt en weer rustig in zijn mandje gaat liggen, mag u opstaan en hem uitnodigen tot spelen. Deze keer neemt u de beslissing. Er zit maar enkele minuten tussen maar voor de hond is het erg belangrijk. Als de hond te brutaal speelt en begint te bijten, of tegen u op begint te springen, moet u meteen het spelletje stoppen. U moet dan de hond negeren tot hij weer rustig wordt. Als de hond in uw vingers bijt, roept u heel hard “AU”. Hierdoor schrikt de hond en zal hij uw vingers loslaten. U moet dan snel een stuk speelgoed of iets anders waar hij wel op mag bijten in de bek steken. Als de hond blijft bijten moet u hem in zijn nekvel pakken en luid “NEE” tegen hem zeggen. Het is belangrijk, als u aan het spelen bent, dat u steeds de winnaar bent want u bent de baas. Als de hond zijn balletje naar u toebrengt, moet u het nooit uit zijn mond pakken. Doe alsof u de hond negeert en wacht tot de hond zelf het balletje laat vallen. Beloon de hond nu flink.


Fouten

Ongewild belonen van het gedrag van de hond komt heel vaak voor.

De hond wil aandacht en begint b.v. te blaffen, de baas komt thuis, moppert wel maar het gedrag is al beloond. De hond kan ook aandacht trekken door de baas uit te dagen voor een spelletje, als je daar gehoor aan geeft zal de hond steeds vaker zeuren om te gaan spelen.

Het troosten van b.v. angstig gedrag, als de hond bang is en angstig gedrag laat zien dan gaan mensen vaak de hond aaien en troostend toespreken, daarmee beloon je het angstige gedrag, en de hond zal steeds angstiger worden. Ook het op tillen van kleine en jonge honden als er een grote hond aan komt is niet goed, de kleine hond kan dan vanaf een hogere positie goed te keer gaan en wordt ook nog eens gesteund door de baas, heeft hem immers op de arm.

Ook aaien en kriebelen van de bange of nerveuze hond kan negatief werken bij bijvoorbeeld de dierenarts.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s