Pup en entingen

Waarom
Tegen de meest gevaarlijke en besmettelijkste ziekten kun je je hond laten inenten.De inentingsvloeistof bestaat uit dode of verzwakte levende ziektekiemen (virus of bacterie). Als de inentingsvloeistof wordt ingespoten reageert het lichaam van de hond met het maken van afweerstoffen, net zo als bij de mens. De antistoffen beschermen de hond tegen een volgende besmetting met die bacterie of virus. Als je vaker inent wordt er op die wijze een immuniteit opgebouwd zonder dat de hond er echt ziek van wordt. Na verloop van de tijd nemen de antistoffen af en zul je dus weer opnieuw moeten inenten. Pups krijgen pas na de geboorte antistoffen binnen, via de moedermelk maar dat is niet voldoende, en niet zoals bij mensen al in de baarmoeder. Het is dus erg belangrijk dat de pup de inentingen krijgt die nodig zijn om weerstand op de bouwen. Niet voor alle ziekten zijn vaccinaties/inentingen mogelijk.

Bescherming
Tegen geen enkele ziekte is 100 % bescherming te bieden, er kunnen altijd dieren zijn die niet volledig hun weerstand opbouwen of zelfs helemaal geen weerstand,  bij twijfel kun je dit laten controleren d.m.v. een ‘titer’ bepaling. Gelukkig zijn er maar erg weinig gevallen bekend waarbij dit het geval is.

Welke entingen en wanneer
Het goede moment van entingen hangt af van een aantal factoren zoals: bepaalde ziekten komen alleen bij jonge honden voor, onder bepaalde omstandigheden zoals shows, pensions, africhtingcursus, verschillen tussen ziekten, verschillen tussen de entstoffen en jonge dieren kunnen anders reageren op entingen dan oudere dieren.

Globaal wordt het volgende door de meeste dierenartsen aangehouden
Bij 6 weken Parvo en Hondenziekte.

Bij 9 weken Parvo en Leptospirose (ziekte van Weil).

Bij 12 weken een Cocktail, tegen 5 zieken nl: Parvo, Leptospirose, Leverziekte, Hondenziekte, Para-Influenza (één van de veroorzakers van kennelhoest, is echter geen kennelhoest inenting!

Daarna 1 per jaar herhalen (Cocktail).

Ook herhalen van (evt.) de kennelhoest .Rabbies is alleen nodig al U Uw hond meeneemt naar het buitenland. Bij honden die veel met water in contact komen wordt geadviseerd om die extra te enten (na een half jaar) voor Leptospirose (ziekte van Weil).

Tegen welke ziekten kun je inenten
* Parvo(virose): Dit is een virus ziekte die gepaard kan gaan met hoge koorts, ernstige diaree met bloed, braken. Door de diaree en  het braken kan de hond snel uitdrogen. Het hart kan aangetast worden waardoor de hond uiteindelijk zal overlijden. Komt veel voor bij jonge honden.

* Infectieuze Leverziekte (Hepatitis, HCC): Dit is ook een virus, vaak met dood tot gevolg, vooral bij jonge honden, de leverfunctie wordt door het virus ernstig verstoord (ontstekingen), tevens komt braken voor, koorts en bloed bij de ontlasting.

* Leptospirose (Ziekte van Weil): Dit is een bacteriële infectie, word vaak veroorzaakt door ratten (urine) maar kan ook overgebracht worden via de urine van andere honden, kan in/bij het water voorkomen,  ook hier komt koorts, braken, diaree (kan met bloed) voor, nierontsteking, sufheid kan ook optreden. Leptospirose is ook gevaarlijk voor de mens!

* Rabiës (Hondsdolheid): Dit is een zeer ernstige ziekte met de dood tot gevolg binnen 7 dagen, dit geldt ook voor de mens is. Komt nog voor in het buitenland, heel af en toe in Nederland, als je daar heen gaat moet de enting minimaal 1 maand (30 dagen) van te voren gegeven worden en is 1 jaar geldig in het buitenland, in Nederland is het 2 jaar geldig. Zeker voor Duitsland verplicht, dus ook als je een hond uit b.v. Zwitserland of Italië wilt halen! Kan pas gegeven worden als de hond minimaal 6 weken oud is. Wordt vaak overgebracht door vossen, maar kan ook overgebracht worden door andere dieren (vleermuis b.v.), ook via honden is het mogelijk. De hond zal gedragsveranderingen gaan tonen (het tast de hersenen aan), schuim/kwijl bij de bek is erg bekend. Gevallen van hondsdolheid moeten officieel gemeld worden, dat kan bij de politie of gemeentehuis.

* Hondenziekte (Ziekte van Carré of Distemper): Dit lijkt op Parvovirose maar is vrijwel altijd met dodelijke afloop, is zeer besmettelijk, de hond heeft koorts,ontstekingen aan de oogleden/neusslijmvlies, braken, is sloom en heeft geen zin in eten, aantastingen van het zenuwstelsel kunnen later optreden net zo als diaree en soms hersenafwijkingen.

* Kennelhoest: Is een combinatie van virussen en bacteriën en omgevingsfactoren(zoals b.v. verandering van temperatuur,  veel blaffen, opwinding, stof) en is besmettelijk bij (vooral) jonge honden, de hond hoest veel (droge hoest), kan kokhalzen en braken en kan enige weken aanhouden. Aangeraden wordt bij het volgen van een puppycursus te enten en ook als je hond veel contacten heeft met andere honden zoals op b.v. shows, kennels, pension. Er kan op 2 manieren geënt worden nl: 1. via de neus en 2. met een injectie, beide methoden geven geen 100 % bescherming (er zijn nl. nogal wat verschillende virussen die het kunnen veroorzaken), als de hond het heeft kan een kinderhoestdrank een oplossing zijn, bij twijfel altijd naar de dierenarts gaan!

Onze eigen ervaring is , dat de neus entingsmethode het beste werkt.

Aangeraden wordt tevens om tegen de Bordetella-bacterie te laten enten via neusdruppelenting.

Andere ziekten (niet tegen in te enten)
* Ziekte van Aujesky: Dit is een virus ziekte die overgebracht wordt via varkensvlees, is dodelijk voor de hond, er bestaat nog geen behandeling/genezing voor. Het beste is om je hond nooit  rauw varkensvlees te geven, het beste is helemaal geen varkensvlees te geven.

* Ziekte van Lyme: Bij dieren is dit moeilijk te zien, veroorzaakt rode huiduitslag, koorts, niet willen eten en moeheid. Ook kan de hond stijf zijn, erge pijn en verlammingen kunnen ook optreden. Wordt overgebracht door een besmette teek (met de Borreliosis bacterie). Ook besmettelijk voor mensen, uit zich dan vaak met een rode uitslag om de bijtplek van de teek!

Ontworm schema
Uw pup is bij ons ontwormd met het middel”     “

Dit is gebeurd op …………………. en op……………………………..

Ontwormen moet soms op een nuchtere maag (lege maag) gaan, maar er zijn ook ontwormingsmiddelen die je door/over het voer geeft, het is dus afhankelijk welk ontwormings middel je toepast.Overleg met Uw eigen dierenarts welk ontwormingsschema hij/zij hanteert.

Vlooien
Dit is de meest voorkomende parasiet bij de hond. Sommige honden kunnen allergisch reageren op vlooienbeten. Ze komen hoofdzakelijk voor bij de oksels, lies en staartstreek, veroorzaken jeuk, ze leven van bloed. Tegen vlooien bestaan diverse middelen tegen zoals: vlooienbanden, druppels (voor in de nek maar ook door het voer (tabletten of druppels), poeders en sprays (voor de hond zelf maar ook voor de omgeving zoals manden/tapijt etc en shampoos. Vlooien kunnen ook voorkomen bij mensen.

Teken
De teek is familie van de mijt, ze leven van bloed, kunnen de ziekte van Lyme overbrengen als ze besmet zijn met de Borrelia bacterie. De zwarte teek die voorkomt in b.v. Frankrijk is erg gevaarlijk. Deze teken kunnen de ziekte van Pyroplasmose overbrengen (dan wordt het bloed afgebroken).

Tegen teken adviseren wij advantix, in de vorm van pipetjes .

Dit kan ook al aan de pup toegediend worden.

De teek hoort met kop en al verwijderd te worden. liefst met een speciale tekentang/pincet, de teek niet verdoven met alcohol. Na het verwijderen van de teek het wondje desinfecteren. Zelf dien je goed je handen te wassen want het speeksel van de teek kan besmettelijk zijn, kan immers de ziekte van Lyme overbrengen, ook voor mensen!

Oormijt: Veroorzaakt hevige jeuk bij/aan de oren, de hond schud regelmatig met zijn hoofd en zal zich vaak krabben bij de oren, in de oren kun je een zwartige/bruinige substantie zien die kan stinken.

 Chocola gevaarlijk!! Geef je hond nooit chocola, dit is dodelijk voor de hond.  In de cacao zit een bestanddeel waar de hond niet tegen kan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s