Pup alleen leren blijven

Alleen achter blijven is voor een hond eigenlijk heel onnatuurlijk, het is een roedeldier en het liefst is hij altijd samen bij zijn roedel. Nu is dit alleen niet mogelijk in onze huidige manier van leven. En zal de hond wel eens alleen moeten blijven omdat je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen, gaat werken of een avondje uitgaat.

Bij het aanleren van het alleen blijven is het belangrijk dat de hond leert dat je altijd weer terugkomt en dat hij in de tijd dat hij alleen is niet bang hoeft te zijn of zich verlaten hoeft te voelen.

Vroeger werd er nogal eens geadviseerd de kamer uit te lopen en de hond daar alleen achter te laten en als hij dan ging piepen of janken pas weer binnen te komen als hij stil was. Omdat hij anders zou leren dat z’n baas terugkwam als hij jankte of piepte. Dit is natuurlijk ook wel zo, alleen zodra je dat doet ben je niet meer bezig met het alleen blijven aan te leren maar met het piepen of janken niet te belonen; iets totaal anders dus! De hond leert er niet van rustig alleen te blijven met de wetenschap dat zijn baas altijd weer terugkomt.

Bij het alleen blijven moet je voorkomen dat de hond gaat piepen of janken, dit doet hij namelijk uit angst. Hij raakt in paniek omdat zijn baasje ineens verdwenen is en hij heeft al in het nest geleerd dat als je dan maar hard genoeg jankt zijn moeder direct aangesneld komt. En dus zal hij dat nu ook toepassen.

De pup moet stap voor stap leren dat alleen zijn niet eng is en dat zijn baas altijd terugkomt.

Zodra je de pup in huis krijgt kun je eigenlijk al direct beginnen met het alleen leren blijven. Dit doe je niet door gelijk 5 minuten de kamer uit te lopen en hem aan zijn lot over te laten maar door regelmatig de kamer even in en uit te lopen. Je gaat de deur uit en komt gelijk weer binnen. Dit kun je heel vaak herhalen op een dag. Zo leert de pup dat u wel eens even de deur uitloopt maar ook gelijk weer terugkomt. Op een gegeven moment zal hij er zelfs geen acht meer op slaan als u weer de deur uitloopt. En dat is het moment dat je de tijd dat je wegbent kunt gaan verlengen. Je loopt de deur uit en blijft een paar seconde op de gang staan en direct daarna kom je weer binnen.

Als je weer binnenkomt doe dan zo normaal mogelijk, maak er geen klein feestje van. Anders kan de pup erg gaan uitkijken naar het moment dat u weer binnenkomt en uit ongeduld al beginnen met blaffen. En per slot van rekening is het natuurlijk de normaalste zaak van de wereld dat u wel eens de deur uitgaat en weer binnenkomt, het stelt niks voor, en dat signaal moet u ook afgeven aan uw pup.

Zodra u een paar seconde op de gang kunt blijven gaat u de tijd steeds stapje voor stapje verlengen. Eerst naar 10 seconden, dan 20 seconden, dan 30 seconden, enzovoorts. De eerste 10 minuten bouw je zo heel langzaam op. Zodra de pup 10 minuten alleen kan zijn kunnen de tijdsprongen groter gemaakt worden. Eerst een kwartiertje… dan 20 minuten… dan 30 minuten… 45 minuten… enzovoorts.

Als je het op deze manier aanpakt, en dit kun je de hele dag door blijven oefenen, dan kan de pup vaak al in een paar dagen een goed uur alleen zijn zonder problemen.

Het is daarom aan te raden om ervoor te zorgen dat er de eerste weken dat je de pup in huis hebt altijd iemand aanwezig is. Zo kun je goed en op een hondvriendelijke manier het alleen blijven aanleren.

Nog wat extra tips om het allemaal goed te laten verlopen:

  • Zorg dat de pup iets te doen heeft als u dit met hem gaat oefenen. Geef hem bijvoorbeeld een lekker kauwbot voor u de deur uitloopt.
  • Zorg dat de pup goed uitgelaten is voor u hem alleen laat, hij moet lekker moe en tevreden zijn.
  • Ga dit niet oefenen als de pup bruist van de energie en heel druk is. Maar wacht tot hij wat rustiger is en bijvoorbeeld ergens ligt te rusten of eet/drinkt.

Als u een bench gebruikt zult u ook hier de pup eerst aan moeten laten wennen, nog voordat u de pup alleen gaat laten.

Let er ook op dat u de pup de eerste nachten niet helemaal alleen laat slapen, anders heeft bovenstaande geen enkele zin. Het beste kun je de pup met z’n mandje naast je bed zetten zodat hij hoort en ruikt dat u er bent en zo zal hij zich op zijn gemak voelen. Na een week kun je zijn mandje langzaam verplaatsen naar de plek die u voor hem in gedachte had, tenzij dit de slaapkamer is natuurlijk!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s