Wetenswaardigheden over showen

Als eerste heb je een stamboom nodig. Als je een kruising hebt krijg je geen stamboom en mag je de hond niet op tentoonstellingen uitbrengen. Het kan best wel een tijd duren voordat je de stamboom hebt ontvangen van de fokker, soms wel 8 maanden of langer. Als de hond uit het buitenland komt, dan moet je de stamboom opsturen naar de Raad van Beheer in Amsterdam met het verzoek om de hond op te nemen in het Nederlandse Hondenstamboek ( NHSB ). De Raad van Beheer zal dan een identificeerder langs sturen om te controleren of het tatoeage nummer en/of chipnummer correct is. Ze komen dus bij je thuis. Als dat allemaal gecontroleerd is zal de hond worden opgenomen in het NHSB en krijgt de hond een NHSB- nummer. Dit nummer heb je nodig om de hond bij tentoonstellingen in te schrijven, samen met de gegevens van  kleur, ras, geslacht, naam, geboorte datum, fokker, vader, moeder en eigenaar. Als de hond uit het buitenland komt,  dien je ook nog te vermelden waar de hond vandaan kwam (bv. Imp. Belg.) Dit zet je achter het NHSB-nummer.

Het is aan te bevelen om met de hond ‘ringtraining’ te volgen. Dit kan bijvoorbeeld bij een Kynologen Club. Daar leer je hoe je de hond voorbrengt, welke manieren er zijn om te showen e.d.

Je kunt de hond in verschillende klassen opgeven voor een show:

Openklasse: voor honden die op de eerste dag voorafgaande aan de eerste dag van het evenement van het evenement de volle leeftijd van 15 maanden hebben bereikt of ouder.

Jeugdklasse: voor honden die op de dag voorafgaande aan het evenement de leeftijd van 9 maanden hebben bereikt en de leeftijd van 18 maanden nog niet hebben bereikt.

 Jongehondenklasse: voor honden die de dag voorafgaande aan het evenement de volle leeftijd van 15 maanden hebben bereikt en de leeftijd van 24 maanden nog niet hebben bereikt.

Kampioensklasse: voor honden die een Nationale of Internationale Kampioenstitel hebben, of de titel VDH-kampioen mogen dragen. De titels dienen dan wel op het inschrijfformulier te worden vermeld. Een fotokopie van de desbetreffende titel moet worden meegestuurd anders wordt de hond in de Openklasse ingeschreven.

Koppelklasse: voor twee honden van het zelfde ras (variëteit) zonder onderscheid van geslacht en in eigendom van de exposant. Ze dienen in een van bovenstaande klassen te zijn ingeschreven.( mag ook bij de Gebruikshondenklasse)

 Gebruikshondenklasse: voor honden die op de dag voorafgaande aan het evenement de volle leeftijd van  15 maanden hebben bereikt en in bezit zijn van een africhtingcertificaat, kopie moet dan wel mee gestuurd worden anders wordt de hond in de open klasse geplaatst.

Tevens kan de jeugd ( 12 t/m 17 jaar) ook meedoen met showwedstrijden. Dit heet dan Junior-Handling. Hierbij wordt niet de hond maar het voorbrengen (handling) beoordeeld. De honden dienen wel ingeschreven te zijn voor de normale keuringen.

Hoe gaat een show:

Als je de hond hebt ingeschreven voor een show dan krijg je meestal 1 tot 2 weken voordat de show begint de toegangsbewijzen toegestuurd. Er zit ook altijd een bewijs van inschrijving bij voor de tentoonstelling. Deze heb je nodig als je de veterinaire keuring (van 8.00 tot 9.30 uur kun je de hond binnenbrengen) achter de rug hebt, dan laat je dat aan de achterkant stempelen. Vlak voordat de show begint, meestal 10.00 uur, lever je die kaart in bij je ring. Daar komt het uiteindelijke resultaat op te staan. Deze kaart mag je houden. Tevens krijg je een rapport, waarin staat wat de keurmeester van de hond vond. Dit is in tweevoud, 1 exemplaar krijg je zelf, en 1 exemplaar gaat naar de Raad van Beheer, na de gegevens te hebben ingevoerd gaat dat exemplaar dan naar de rasvereniging en eventueel een kopie naar de voorlopig erkende rasvereniging. Met het bewijs van inschrijving kun je ook je prijs op halen, vaak na 13.30 uur. Je moet  blijven totdat de erekeuringen aanvangen. Aan een erekeuring meedoen mag alleen als je beste van het ras bent geworden (BOB betekend: Best Of Breed).

Hoe word je Nederlands Kampioen:

Je moet in totaal 4 punten halen.

1- punt: een Kampioenschapprijs op een tentoonstelling, ( bv.CACIB of CAC aangevuld met BOB), een reserve Kampioenschapprijs op een Kampioenclubmatch, 4 of meer reserve Kampioenschapprijzen op tentoonstellingen.

 2- punten: een Kampioenschapprijs op de Winnertentoonstelling te Amsterdam, een Kampioenschapprijs op een Kampioenclubmatch. De Kampioenschapprijs kan echter maar 1 keer dubbel tellen!

Wanneer een Kampioenschapprijs:  als je CACIB of CAC met BOB haalt.

Wanneer een Reserve Kampioenschapprijs:  als de winnende hond al Kampioen is en je tweede word met een Uitmuntend. Dan krijg je 0,25 punt, vier van deze is 1 volledige punt.

Op de dag van het halen van de laatste punt dient de hond tenminste 27 maanden oud te zijn. Als de hond de 4 punten voor die leeftijd al heeft behaald dan is daarna een Reserve kampioenschapprijs voldoende.

De prijzen moeten toegekend worden door tenminste 2 verschillende keurmeesters. De hond dient met tenminste 1 generatie in een erkend hondenstamboek te zijn ingeschreven.

De titel kun je schriftelijk opvragen bij de Raad ven Beheer, Je hebt dan nodig: -fotokopie stamboom,- fotokopieën van de Kampioenschapkaarten,-fotokopieën van de Bewijs van Inschrijvingkaarten van die tentoonstellingen en een begeleidend schrijven.

Hoe word je Internationaal Kampioen:

Je hebt  4 Kampioenschapprijzen nodig voor het Internationale schoonheidskampioenschap ( CACIB) in 3 verschillende landen onder 3 verschillende keurmeesters, 1 Kampioenschapprijs moet in het land van vestiging behaald zijn. Alleen als je beste reu of beste teef van de Open-klasse bent geworden met een Uitmuntend kun je een CACIB krijgen (ook als je Beste van het Ras bent geworden).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s